Rektör Prof. Dr. Budak, “Bölgenin Ar- Ge ve inovasyon üssü olmak için önemli adımlar atıyoruz”

Ege’den nanoteknoloji temalı disiplinlerarası iş birlikli projeler

 

Ege Üniversitesinde; disiplinlerarası bir anlayışla,  ülkemizin sanayi ürünlerinin rekabet gücünü ve katma değerini artırmak için gerekli olan nanoteknolojiyi oluşturmaya yönelik önemli bilimsel araştırmalar yürütülüyor.

 

Son dönemde yürüttüğü çalışmalarla tam akredite araştırma üniversitesi etiketi alan Ege Üniversitesi; stratejik alanlarda, milli ve rekabet gücü yüksek ürünler üretmek hedefiyle nanoteknoloji alanında sanayinin ihtiyaçlarına yönelik  nitelikli araştırma ve projelere ev sahipliği yapıyor.

 

Ege Üniversitesi bünyesindeki birimlerin disiplinler arası çalışma ve iş birliği ile  inovasyon ve Ar- Ge kampüsü olma yolunda önemli adımlar attıklarını söyleyen Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam kurumsal akredite bir araştırma üniversitesi olarak, geleceğin teknolojilerine odaklanan Ar-Ge çalışmalarına hız veriyoruz. Ülkemizin sanayi ürünlerinin rekabet gücünü artırmak için sağlıktan tarıma, güneş sistemleri ile görüntüleme yöntemlerinden savunma sanayiye, malzeme teknolojileri ve elektronik sitemlere gibi pek çok farklı alanda kullanılan nanoteknolojiye yönelik önemli bilimsel araştırmalar yürütülüyor. Bilim insanlarımız, bu alanda takipçi değil öğreten, araştıran, geliştiren, üreten teknoloji tarifesi yapan olmak için disiplinlerarası ve iş birliğine dayanan bir anlayışla çalışmalarını sürdürüyor” diye konuştu.

 

“Fabrikamız milli teknoloji hamlesi vizyonuna önemli katkı sunacak”

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Son beş yıldır stratejik hedeflerinde Ar-Ge çalışmalarını ön plana çıkaran üniversitemiz;  yayın, proje, patent, yenilikçi ve girişimci uygulamalarıyla ileri bir araştırma üniversitesi performansı gösteriyor. Ülkemizin öncelikli alanlarına yönelik nitelikli projelerin hazırlandığı,  ileri çalışma ve üretim kabiliyetine sahip araştırma üniversitelerinin başında gelen üniversitemizin;  Güneş Enerjisi Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tıp Fakültesi, Fen Fakültesi, Mühendislik Fakültesi iş birliğine dayalı multidisipliner bir felsefeyle nanoteknoloji odaklı Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri ile dikkat çekiyor.  Ege Üniversitesinde araştırma ekosistemimizi güçlendirerek, bilimsel araştırma ve mili teknoloji üretimi için yeni bir kapıyı daha açıyoruz. Ege Derin Teknoloji Fabrikasını hizmete alıyoruz. ‘Donanım ve Prototipleme Laboratuvarı’ ve  ‘Yaşam Bilimleri Laboratuvarı’ ile birçok alanda yenilikçi ve girişimci çalışmalara ev sahipliği yapacağız. Ege  Derin Teknoloji Fabrikası’ adını verdiğimiz tesis bölgemiz başta olmak üzere ülkemizin  araştırma, geliştirme, yenilik ekosistemine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.  Bu fabrikamızı milli teknoloji hamlesi vizyonumuzun bir parçası olarak öne çıkaracağız. Burası standart bir tesis gibi değil daha ileri ve derinlemesine araştırmaların yapıldığı bir tesis olarak hizmet verecek.  Eğitim, araştırma, prototipleme, teknoloji transferi elemanlarını yeni ürünler için birleştirecek bir Ar-Ge ve inovasyon kampüsü olmayı hedefliyoruz” dedi.

 

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahattin Tanyolaç ise “Nanoteknoloji artık hayatımızın her alanında yer almaktadır, örneğin; biyomedikal ürünlerden elektroniklere, savunma sanayiinden sağlık endüstrisine, giysilerden enerji endüstrisine hatta yiyecek endüstrisine kadar hayatın her alanında üretilen ürünlerde artık nanomalzemelere rastlamak mümkün. Metrenin milyarda biri büyüklükteki ölçeklerde yapılan çalışmalar sayesinde özellikle savunma sanayinde ve teknolojik giysiler alanında yapılan çalışmalar insan yaşamını kolaylaştırmaktadır. Nanoteknolojinin en önemli uygulama alanlarından birisi de akıllı ilaçların geliştirilmesidir. Bu ilaçlar sayesinde sadece kanserli hücreler hedef alınmakta ve diğer sağlıklı hücrelere zarar verilmemektedir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni