Cardano Vasil Hard Fork’a Sayılı Günler Kaldı!

Kripto para piyasaları Ethereum Merge’üne odaklanmışken Cardano Vasil Hard Fork’u da sessiz sedasız yaklaştı. 22 Eylül’de gerçekleşeceği açıklanan Vasil Hard Fork, uzun zamandır bekleniyordu. Geri sayımın başladığı bugünlerde ise yatırımcıların kafasında birçok soru işareti bulunuyor. KuCoin’in Araştırma Birimi, Cardano Vasil Hard Fork’u ile alakalı yatırımcıları bilgilendiriyor.

 

Ethereum Merge’ünün ardından kripto para piyasalarında gözler şimdi de Cardano Vasil Hard Fork’a çevrildi. Uzun zamandır beklenen Vasil Hard Fork’un tarihi 22 Eylül 2022 olarak duyurulmuştu. Eşler arası bir blok zincir ağı olan Cardano, 2017 yılında Ethereum ağının kurucularından Charles Hoskinson tarafından İsviçre’de geliştirildi. Proof of Stake (Hisse İspatı) konsensüs algoritması kullanan ağın yerel tokeni ADA olup, ekosistemin içerisinde de birçok proje yer alıyor. KuCoin’in Araştırma Uzmanı Şimal Hazal Sarısözen, Cardano Vasil Hard Fork’u ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri aktarıyor.

 

Cardano’nun uzun zamandır beklenen Vasil Hard Fork’u son dönemlerde özellikle blockchain teknolojisi ile yakından ilgilenenlerin gündeminde yer alıyor. Cardano ağı için gerçekleşmesi beklenen bu sert çatallanma (hard fork) defalarca ertelenmişti. Ancak geçtiğimiz haftalarda yapılan resmi açıklamayla birlikte Cardano Vasil Hard Fork için 22 Eylül tarihi duyuruldu. Cardano ağının bugüne kadar en önemli hard fork’u olarak görülen Vasil Hard Fork, beklenen Ethereum Merge yükseltmesinin hemen akabinde gerçekleşecek. 

 

Vasil Hard Fork, Cardano için Neden Önemli?

Hard Fork yani sert çatallanma kavramı bir ağın protokolünde yapılan radikal bir değişiklik olup, ağın bir önceki versiyonuna göre kalıcı farklar/değişimler yaratıyor. Vasil Hard Fork, adını yakın zamanda vefat eden ünlü Cardano elçisi, Bulgar matematikçi Vasil Dabov’dan alıyor. Sert çatallanma, ağ kapasitesinde ve Cardano’nın dApp (Merkeziyetsiz Uygulama) geliştirmesini sağlayan akıllı sözleşme programlama dili Plutus’da çok sayıda güncelleme ve yükseltmeyi beraberinde getiriyor. Buna ek olarak, Vasil Hardk Fork ile işlem ücretlerinde, dApp ölçeklenebilirliğinde ve işlem hızlarında da önemli iyileştirmeler bekleniyor. 

 

Vasil Hard Fork ile gelecek geliştirmelerin detayları ise şu şekilde yer alıyor:

 

  1. CIP 31: Harcanmayan işlem çıktılarının (UTXO) harcanması ve yeniden oluşmasından kaynaklı karışıklıklar olmadan depolanan verilere erişim kolaylaşacak ve bununla birlikte işlem maliyetlerinde düşüş meydana gelecek.

 

  1. CIP 32: Veriler ve çıktılar arasında ilişkiler iyileştirilecek ve geliştiriciler merkeziyetsizliği destekleyerek verilerini zincir üzerinde depolayabilecek. 

 

  1. CIP 33: Geliştiriciler işlemleri daha kompakt hale getirebilecek ve bu sayede işlem maliyetlerini önemli ölçüde azaltabilecekler. 

 

  1. CIP 40: Cardanı’nın cüzdan deneyimini iyileştirmeye odaklanacak ve varlıkların korumasını arttırmaya odaklanacak.

 

  1. Diffusion Pipelining (Difüzyon Boru Hattı): Blokların tam doğrulama olmadan iletilmesini sağlarken, node’lar arasında blok yayılımını iyileştirmek amacıyla konsensüs katmanında değişiklikler yapmayı hedefliyor. Bununla birlikte ağın ölçeklenebilirliğinde de iyileşme bekleniyor. 

 

Vasil Hard Fork ADA Fiyatını Etkiler mi?

Vasil Hard Fork için sayılı günler kala yatırımcıların aklındaki en büyük sorulardan bir tanesi de ADA fiyatının yükselip yükselmeyeceği yönünde. Cardano’nun Vasil Hard Fork tarihini resmen ilan etmesiyle birlikte ADA, birçok balinanın radarına girdi ve ağın balina aktivitesi ve duyarlılığında artış görülmeye başlandı. Ağ için beklenen bu önemli gelişmeyle birlikte Cardano ağının kullanımının ilerleyen dönemlerde artması ve bunun fiyatlamalara pozitif yanması mümkün olsa da öncelikle ağda yükseltmenin başarıyla gerçekleşmesi önem arz ediyor. Bu sebeple yatırımcıların her ne olursa olsun yatırım kararı almadan önce gerekli teknik ve temel analizleri yapması gerekiyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni