Ankara’nın Raylı Sistem Ağı Genişleyecek

Arup, M2 ve M4 metro hatlarının uzatılması projelerini hayata geçiriyor

 

Ülkemizde 1982'den beri faaliyet gösteren ve dünyanın en büyük mühendislik ve danışmanlık şirketlerinden biri olan Arup, başkent Ankara’nın M2 ve M4 metro hatlarının uzatılması projelerini üstlendi. Bu projelerle Kızılay – Çayyolu metro hattı Yaşamkent ve Bağlıca bölgelerine, Keçiören metro hattı ise Ovacık’a kadar uzatılacak. 

 

Türkiye’nin en kalabalık ikinci şehri olan başkent Ankara’nın nüfus ve hacim bakımından hızla büyümesi, köyden kente göç ve araç sahipliği sayısındaki yükselme, raylı toplu taşıma ağının geliştirilmesine duyulan ihtiyacı her geçen gün artırıyor. Bu ihtiyaca cevap vermek için iki ayrı metro hattının kentin farklı yakalarına doğru uzatılması projeleri hayata geçiriliyor. 

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım hizmetleri veren kuruluşu EGO’nun yürüteceği projenin ilk ayağı, mevcut M2 Kızılay – Çayyolu metro hattının, kentin batı aksında yer alan Yaşamkent ve Bağlıca bölgelerine uzatılmasını kapsıyor. Uzatma hattının toplam uzunluğu Çayyolu hattının Koru İstasyonu’ndan sonra toplam 7.72 km olacak ve 5 istasyon içerecek. Son yıllarda hızla gelişen ve yoğun bir nüfusa sahip olan Yaşamkent’i raylı sistem hattına dâhil edecek proje sayesinde, hem toplu taşıma aktarmaları ve araç trafiğinin azalması hem de yolculara konforlu ulaşım ve zaman tasarrufu sağlanması hedefleniyor. 

 

Kentin kuzeyinde işletilen mevcut M4 Keçiören metro hattının, kuzey- güney aksında son istasyon olan Şehitler İstasyonu’ndan başlayarak toplam 5.5 km ve 4 istasyon ile Dikmen'e kadar uzatılması ve metro depo sahasının tasarlanması ise projenin ikinci ayağını oluşturuyor.  Bu aksta yer alan Sanatoryum Hastanesi’ne, Bağlum, Ufuktepe ve Ovacık bölgelerine hizmet verecek olan hat, mevcut M4 hattının güneyde Dikmen’e uzatılması projesiyle bir bütün olarak Kuzey-Güney aksında kesintisiz ulaşım sağlanmasını kolaylaştıracak. Her iki hat uzatmasının da projelendirme çalışmalarının 1 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor

 

Arup’tan Ankara’yı geleceğe hazırlayan projeler 

75 yılı aşan tecrübesi ve çevreci, sürdürülebilir ve sosyal dengeyi destekleyen tasarım vizyonu ile Ankara’nın raylı sistem ağını güçlendirmeyi ve toplu ulaşım araçlarının kullanımını teşvik etmeyi amaçlayan Arup’un başkente katkısı bununla sınırlı değil. 

 

Arup, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile birlikte Ankara Yeşil Şehir Eylem Planı’nı yürütüyor. Ayrıca, sürdürülebilir kentsel büyümeyi ve küresel refahı desteklemek amacıyla Birleşik Krallık Dışişleri ve Kalkınma Bakanlığı (FCDO) tarafından yürütülen bir teknik destek programı olan Küresel Geleceğin Şehirleri Programı çerçevesinde 

 

Ankara Bisiklet Stratejisi ve Masterplanı ile Çankaya Sağlıklı Sokaklar projelerinde yüklenici ortak olarak çalışmıştır. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni