Edremit’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı kutlandı

Edremit ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı coşkulu bir şekilde kutlandı.

 

Kuva-yi Milliye hareketinin başladığı yerlerden olan Edremit ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü düzenlen törenlerle coşku içerisinde kutlandı. İlk olarak Cumhuriyet Meydanı'nı çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı makamları tarafından Atatürk anıtına çelenk sunumu yapıldı.

 

Kaymakam Ahmet Odabaş, 19. Motorlu Piyade Tugayı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Kurugül, Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, Balıkesir Milletvekilleri Mustafa Canbey, İsmail Ok ve diğer protokol mensupları, askeri erkan, muharip gaziler, sivil toplum kuruluşları, dernek ve oda başkanları, muhtarlar ve çok sayıda vatandaşın katıldığı kutlamalarda saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

 

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, 100 öncesinin kahramanlarına seslendi. Esaretten özgürlüğe canını ortaya koyan kahramanları rahmet ve minnetle andı.

 

Başkan Arslan, konuşmasında şöyle dedi;

“100 yıl önce istikbalimiz için istiklal mücadelesi verenleri, vatan ve özgürlük için direnenleri, cumhuriyetimize giden yolu açanları anmaya geldiniz. Aslında her bir Edremitli, o kahramanların yaşadıklarını bir ölçüde yaşayarak bu günlere geldi.  Mesela herbiriniz, Şehit Hamdibey kadar olmasa da zorlu sınavlardan geçtiniz. Hepiniz, Kaz dağlarında 100 yıl önceki kahramanlarımız gibi olmasa da acılara şahit oldunuz. Belki Edremit gibi 797 gün işgale uğramadınız, ama hayatınızda birilerinin işgalini muhakkak tattınız. O yiğitlerin Edremit topraklarını koruduğu gibi, siz de özgürlüğünüzü, inancınızı, ekmeğinizi, yavrunuzu, yuvanızı korudunuz.

 

Her biriniz hayatınızın bir yerinde 100 yıl önceki Edremit misali saldırılara uğradınız. Ve Edremit gibi direndiniz. Onun için 100. Yılda vurgulamalıyım ki siz sadece Edremitli değilsiniz, Edremit’in ta kendisisiniz.

 

100. yılda size değil, o kahramanlara seslenmek istiyorum. İnanıyorum onların ruhları burada. Hatıraları capcanlı ve yaşıyor. Bu Topraklar İçin Toprağa Düşenlere, bir hilal uğruna bir güneş gibi batanlara seslenmek istiyorum. Belki sesimizi duyuyorlardır. Şairin dediği gibi belki yükseklerden bizi izliyorlardır.

 

Edremit’in Yüce Kahramanları, Siz, hesap yapanların oyunlarını bozdunuz, senaryolarını başlarına geçirdiniz, heveslerini kursaklarında bıraktınız.Sizin bu dağlarda, bu denizde iziniz var. Sadece Edremit’in tarihinde değil, yüreğimizde de, ruhumuzda da iziniz var. Edremitli Kahraman Atalarımız! Siz mücadelenizde, müdaafanızda, toprağın üstünde ve altında bir oldunuz. Maalesef biz olamadık. Ne acı ki ayrıştık, bölündük. Siz fakirlik içinde kazandınız. Bizse zenginleştikçe kaybettik, birbirimizden koptuk, koparıldık. Siz ebedi istirahatgahınızda uyuyorsunuz. Bizse derin uykulara daldık, uyutulduk, aldatıldık. 100 yıl önce mücadele veren Edremitli yiğitlere sesleniyorum. Siz, Müdafa-i Hukuk cemiyeti kurdunuz. Gazetelere ilan verip “bu memleketin hukukunu koruyacağız” dediniz. Biz hakkı, hukuku, adaleti o kadar savunamadık. Siz yakalanınca konuşması için tırnakları çekilen, işkenceler gören, Edremitli Yenilmez Efeler oldunuz. Herşeyi elinden alınmaya çalışılan Kaymakam Hamdi Bey oldunuz. Biz, o kadar olamadık.

 

100 yıl öncesinin Edremitli kadınlarına seslenerek şunları söylemek isterim. Siz 100 yıl önce, bu yurdun ordusunun gömleğini pantolonunu hazırladınız. Biz sizler kadar ordumuza sahip çıkamadık. Kumpaslardan kurtaramadık. Maalesef sadece bu ülkenin komutanlarına değil, kadınlarına da sahip çıkamadık. Özgecanları ve daha nice kadınlarımızı hayatta tutamadık. Sizlerin vücudundaki yaralar, kurşunlar onur madalyanız, Bugün kadınlarımızın vücutlarındaki morluklarsa bizim utancımız oldu.

 

100 yıl öncesinin Edremitli Çocuklarına Sesleniyorum. Siz kartpostal satıp, çiçek satıp parasını verip bu toprakları savundunuz.  Bizse küçük çocukları bile savunamadık. Çocuk evliliklerinin önüne geçemedik. Çocuklara yapılan iğrençlikleri durduramadık. 100 yıl önce, hayal kuran Edremitli çocuklar vardı. Bugünse çocukların umutlarının çalınmasına engel olamadık.

 

Edremit, kahramanlarına 100 yıl önce sahip çıktı. İşte Hamdibey. Ona, herşeye rağmen, tehditlere rağmen, yokluklara rağmen, güce rağmen sahip çıktı. Biz kahramanlarımıza sizin gibi sahip çıkamadık. Kurucularımıza, kahramanlarımıza edilen iftiralara, küçümsemelere, hakaretlere son veremedik. 

 

100 yıl önce bu topraklarda başkalarının emrine girmediniz. Edremitliyi değil öldürmeye, hakarete, yokluğuna, yoksulluğuna bile sessiz kalmadınız. Biz o kadar olamadık.

Ama öğrendik. Giydirilen kefeni parçalamak nasıl olur sizden öğrendik. Ayağındaki prangaları kırıp atmayı sizden öğrendik. Ayağa kalkmayı sizden öğrendik.  Yani Edremitin 100 yıl önceki o muhteşem mazisine diyorum ki biz sizin gibi olamadık. ama sizden çok şey öğrendik.

 

Edremit’in kurtuluşunun 100. yılında and olsun ki, Atatürk’e, Şehit Hamdi Bey’e, Kuvay-i Milliye’ye, Edremit’in yiğitlerine, devleşen çocuklarına, muhteşem ruhlu kadınlarına kurtuluş savaşının o muzaffer ordularına borcumuzu ödeyeceğiz. Kollarından, bacaklarından, canlarından geçen ama Bağımsızlığından geçmeyen Edremitli kahramanlarımızın yolundayız. Özgürlüğümüzü kefene sardırmayacağız, selasını okutmayacağız. Akılcılığı gömdürmeyeceğiz, çağdaşlığı öldürtmeyeceğiz. 100. yılında andığımız kahraman Edremitlilerin yolunda, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün izinde daha büyük bir inanç ve azimle yürüyeceğiz. 100 yılımızda siz kara toprağın altındakiler, biz üstündekilere ilham olsun. Yenilenmemize vesile olsun. Cesaretiniz bugüne ışık tutsun, mücadeleniz yolumuzu aydınlatsın. Ruhunuz şad, mekânınız cennet olsun. Edremitli olmakla bize gurur yaşatan atalarımıza selam olsun. Edremitlilerin bükülmez bileklerine, korku bilmez yüreklerine selam olsun. Kurtuluşumuzun 100. Yıldönümü kutlu olsun”

 

Ardından Medreres Bulvarındaki resmi geçit töreni gerçekleştirildi. Halk oyunları ekiplerinin temsil ettiği Edremit efeleri protokol mensuplarına Türk bayrağı hediye etti. Ardından tören geçişleri başladı. Askerler, sivil toplum kuruluşları, dernek ve odalar ile ilçedeki işletmeler yaya olarak ve araçlarıyla gerçekleştirdiği resmi geçit ilgiyle izlendi.

 

Edremit’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı etkinliklerinde Edremit Belediyesi tarafından yaptırılan Atatürk Gençlik ve Kültür Merkezi açıldı.

 

Akşamda fener alayı ve İsmail Özkan konseri gerçekleştirildi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni