İzmir’de ilk kez Akdeniz Bienali düzenlenecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilk kez 21 Mart-7 Mayıs 2023 tarihleri arasında “Aynı Suya Bakmak” temasıyla düzenleyeceği İzmir Akdeniz Bienali’nin tanıtım toplantısı Tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu buluşma, Akdeniz kültüründen aldığı ilhamla dünyaya iki kısa cümle söyleyecek: Akdeniz uyumdur. Akdeniz umuttur” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez Akdeniz coğrafyasının ortak tarihi ve kültürünü işaret eden “Aynı Suya Bakmak” temasıyla düzenlenecek İzmir Akdeniz Bienali'nin tanıtım toplantısı Tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapıldı. Türkiye ve Akdeniz ülkelerinden 30 genç sanatçının katılımıyla 21 Mart-7 Mayıs 2023 arasında yapılacak İzmir Akdeniz Bienali'nin

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ev sahipliğindeki tanıtım toplantısına İzmir İtalya Konsolosu Valerio Giorgio, İzmir İl Kültür Turizm Müdürü Murat Karaçanta, İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu ve İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, İzmir Akdeniz Bienali Küratörü Caroline David, İzmir Fransız Kültür Merkezi Müdürü Jose-Maria Queiros, sanatçı Ahmet Güneştekin, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve sanatçılar katıldı.

Soyer: “Akdeniz en güçlü uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, “Bu buluşma, Akdeniz kültüründen aldığı ilhamla dünyaya iki kısa cümle söyleyecek: Akdeniz uyumdur. Akdeniz umuttur. İlk tarımın, ilk yerleşmelerin, ilk uygarlıkların doğduğu yerdir Akdeniz. Bu topraklar tüm dünyanın insanlarını kendine çekmiştir. Tarih boyunca bu bölgeye akan insanlar kendi kültürlerini de elbette birlikte taşımışlardır. Kültürler, belki de bütün dünya kültürleri Akdeniz’de düğümlenmiş, burada birbirlerini etkileyip geliştirmiştir. Böyle olduğu için Akdeniz en güçlü uygarlıklara ev sahipliği yaptı” dedi.

“Uyumun ürünü olacak”
Bienalde yer alacak genç sanatçılara Sarkis Zabunyan, Fabrizzio Plessi, Mona Hatoum gibi dünyaca ünlü isimlerin eşlik edeceğini belirten Başkan Tunç Soyer, “İzmir 8500 yıldır rengi, dili, inancı ve kimliği ne olursa olsun, farklı kültürlerin birbirine saygı gösterdiği, uyum içinde yaşadığı bir barış şehridir. Felsefe, sanat ve ticari değere sahip ürünler asırlar boyunca İzmir’de toplanıp tüm dünyaya buradan yayıldı. Bu sayede İzmir’in köylerinde, caddelerinde, sokaklarında, dağlarında ve kırlarında müthiş bir uyum kültürü gelişti. Bu kültür, bu özel şehrin binlerce yıllık tarihinden süzülüp gelen çokluk içinde birlik, birlik içinde çokluk halidir. Akdeniz’e münhasır bu uyum kültürüne biz döngüsel kültür adını veriyoruz. Döngüsel kültür, dü ;nyanın içinden geçtiği zorlu süreçlere çözüm üretmeyi ve bunu yaparken Akdeniz’den dünyaya yayılan evrensel değerleri yaşatmayı esas alan bir vizyonun tarifidir. 21 Mart’ta, doğanın uyanışı ile başlayacak 1. İzmir Akdeniz Bienali işte bu uyumun bir ürünü olacak” ifadelerini kullandı.

“İzmir çok doğru bir yer”
İzmir Akdeniz Bienali Küratörü Caroline David ise bienalin genç sanatçılara uluslararası bir sanat vizyonu kazandırmak adına önemli olduğunu vurgulayarak “İzmir, köklü tarihi ve çok kültürlü yapısıyla böylesine güzel ve kapsamlı bir Akdeniz etkinliği düzenlemek için çok doğru bir yer” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanı Kadir Efe Oruç, “Başkanımızın vizyonu doğrultusunda kültür sanat alanında İzmir'i yeniden Akdeniz'in kültür sanat üretim merkezlerinden biri haline getirme hedefiyle çalışıyoruz. Akdeniz Bienali de tam olarak bu amaca hizmet ediyor” dedi.
İzmir Akdeniz Bienali hakkında bilgi veren K2 Güncel Sanat Merkezi Kurucu Direktörü Ayşegül Kurtel de bienalin düzenlenmesinde katkıda bulundukları için büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni