Su Anahtardır

Hayatın kaynağı su, vücudumuz için sayısız faydayı beraberinde getiriyor. Suyun beynin ve vücudun çalışması için bir anahtar rolü üstlendiğini söyleyen DoktorTakvimi uzmanlarından Dyt. Sefa Mandal, suyun yaşamımızdaki önemine dikkat çekiyor.

 

Canlılar için hayati önem sahip su, vücudumuzda adeta bir anahtar görevi üstleniyor. Hücrelere besin ve oksijen taşıyan, vücut sıcaklığını düzenleyen su; hücrelerin, dokuların, organ ve sistemlerin çalışması için büyük bir önem taşıyor. Gün içerisinde yeterli miktarda su içilmediğinde beyin ve vücudun olması gerektiği gibi çalışamadığına dikkat çeken DoktorTakvimi uzmanlarından Dyt. Sefa Mandal, suyun sağlığımız için önemini anlatıyor. 

 

Hiçbir içecek suyun yerini tutamaz

Zaman zaman su içmeyi unutuyor ya da içtiğimiz diğer sıvıların yeterli olduğunu düşünüyoruz. Ancak hiçbir içecek suyun yerini tutmuyor. Çay, kahve, gazlı içecekler gibi diüretik etkisi olan içecekler tüketildiğinde vücutta hali hazırda bulunan suyun da atıldığını belirten Dyt. Mandal, “Bu içecekler tüketildiğinde her bardak için 1 su bardağı su içilmesi gerekiyor” diyor. Günlük içmemiz gereken su miktarının yetişkin bireyler için kilogram başına 30 mL olduğunu söyleyen Mandal, 70 kilogram bir yetişkinin günlük yaklaşık 2 litre su tüketmesi gerektiğini hatırlatıyor.

 

Metabolizmayı hızlandırıyor, doygunluk hissi sağlıyor

Suyun metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin akciğer ve böbreklere taşınıp vücuttan atılmasını sağladığının altını çizen Dyt. Mandal, hipertansiyon, böbrek hastalıkları ve idrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere pek çok hastalığa karşı koruyucu etki gösterdiğini de belirtiyor. Ciltte oluşan problemlerin çözümünün de su da bulunduğunu anlatan Dyt. Mandal, cildin nem dengesi ve elastikiyeti için suyun çok önemli olduğunu, su sayesinde cildin daha parlak, canlı ve genç göründüğünü ifade ediyor. Suyun beyin ve vücudun olduğu gibi kilo yönetiminin de anahtarı olduğunu söyleyen Dyt. Mandal, bunun nedenini ise şöyle açıklıyor: “Su metabolizmayı hızlandırır, iştah kontrolü ve doygunluk hissini sağlar. Su tokluk hissi oluşturarak zayıflama mekanizmasına yardımcı olur ama su yemekle birlikte tüketilmemelidir. Suyu yemeklerden 30-45 dakika önce içmemiz gerekir.” 

 

Egzersiz sırasında su içmek verimi arttırıyor

Su egzersiz yapanlar için de son derece önemli… Çünkü su, düzenli egzersiz yapan kişilerde kas içerisinde laktik asit birikimi sonucunda oluşan ağrıları geçirmeye yardımcı oluyor. Egzersiz esnasında içmenin vücut ısısını düzenleyerek egzersiz verimini arttırdığını belirten DoktorTakvimi uzmanlarından Dyt. Sefa Mandal, “Spor esnasında ve sonrasında terlemeyle vücuttan su atımı gerçekleşir ve vücutta halsizlik başlar. Bu durum egzersiz verimini ve kişinin performansını etkiler. Vücuttan atılan suyu yerine koymak bu yüzden önemlidir. Ayrıca eklem, sırt, adale ağrılarında ağrı kesici almak yerine önceliğimiz su olmalıdır. Çünkü çok fazla ilaç kullanan bireyler ödem problemi yaşar, vücuttaki ödemi atmanın anahtarı da yine sudur” diyor. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni