Tarihten sesleri Pera Müzesi'ne taşıyan portal: Akustik Ufuk

Pera Müzesi, müzisyen ve sanatçı Özcan Ertek’in Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan esinlenerek hazırladığı Akustik Ufuk başlıklı interaktif ses yerleştirmesini ikinci kat sergi salonunda sanatseverlerin deneyimine sunuyor. Özcan Ertek’in bu enstrümanı kullandığı canlı performansla 14 Nisan’da açılacak olan yerleştirme, 9 Temmuz’a kadar görülebilecek.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi güncel sanatçıların üretimini teşvik ederek koleksiyonlarından esinlenen yeni yapıtlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Müzisyen ve sanatçı Özcan Ertek’in Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan esinlenerek hazırladığı Akustik Ufuk başlıklı interaktif ses yerleştirmesi, ziyaretçileri tarih içinde akustik bir seyahate davet ediyor. 

Akustik UfukKesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisindeki resimlerden esinlenerek üretilen ses manzaralarını elektronik bir pusula aracılığıyla çalan bir enstrümana dönüşüyor. 17. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar uzanan dönemde Avrupa devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki yoğun ilişkilerden esinlenen proje, tarih ile günümüz arasında bir bağ kuruyor. Ziyaretçileri bu enstrümanı kullanarak sergide yer alan eserlerden ilhamla üretilen sesleri dinlemeye davet eden yerleştirme, müzenin ikinci katındaki Oryantalist Resim Koleksiyonu galerisinde deneyimlenebiliyor.

İnsan, makine ve doğa ilişkilerini gündeme getiren çalışmalara imza atan Özcan Ertek’in Akustik Ufuk yerleştirmesi, farklı zamanlardan sesler getiren bir portal görevi görüyor. Metal korna, transistörler ve canlı kodlamadan oluşan ses performansında, Osmanlı döneminde farklı coğrafyalarda kurulan ilişkilerle ilgili ses manzaraları, yapay doğa sesleri ve tarihteki gündelik kent yaşamı tınıları Pera Müzesi’ne taşınıyor.

Akustik Ufuk projesi, Özcan Ertek’in bu enstrümanı kullandığı canlı performansla 14 Nisan Cuma akşamı saat 19.00’da açılıyor. Müze ziyaretçilerine farklı bir işitsel deneyim alanı sunan proje 9 Temmuz’a kadar deneyimlenebilecek.

Akustik Ufuk performansının biletleri Biletix’ten ya da etkinlik günü Pera Müzesi resepsiyonundan temin edilebilir. Pera Müzesi Dostları’na %50 indirim uygulanır. Yerler sınırlı ve numarasızdır. Sanatseverler “Uzun Cuma” kapsamında 18.00 – 22.00 arasında Pera Müzesi’ni ücretsiz gezebilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni ucuz yangın kapısı