Veri taşınabilirliğinin gücünü ortaya çıkarma: Platformlar arasında etkili veri kurtarma mümkün

Son yıllarda veri, farklı sektörlerdeki işletmeler için kritik bir varlık haline geldi. Verileri toplama, analiz etme ve bunlara göre hareket etme becerisi, rekabette kalabilmek için kritik bir faktör haline dönüştü. Veriler benzeri görülmemiş bir hızda artarken, işletmeler yalnızca verileri toplamakta değil, aynı zamanda verilere hızlı ve verimli bir şekilde erişmekte de zorluk yaşıyorlar. Oysa verilere gerçek zamanlı olarak erişebilme yeteneği, bilinçli iş kararları almak için yararlanılabilecek değerli içgörüler sağlayabilir. 

Veri taşınabilirliği, işletmelerin verilerine birden fazla kaynaktan ve platformdan erişebilmelerini sağlamada önemli bir rol oynadığını ifade eden Veeam Kurumsal Strateji Başkan Yardımcısı Dave Russell, “Böylece işletmeler operasyonlarında daha çevik, duyarlı ve verimli olabiliyor ve rekabet avantajı elde edebiliyor. Öte yandan, verilerine hızlı ve kolay bir şekilde erişemeyen işletmeler kendilerini rekabetin gerisinde kalmış bulabiliyor.” dedi ve ekledi: “Sonuç olarak veri taşınabilirliği, işletmelerin günümüzün veri odaklı dünyasında başarılı olabilmeleri için kritik bir gereklilik haline geldi.”

Veri taşınabilirliğinin önemini anlamak: nedir ve neden önemlidir?

Veri taşınabilirliği, verilerin bir sistemden veya platformdan diğerine taşınabilmesini ifade ettiğini aktaran Dave Russell, “Bu, verilerin farklı depolama platformları arasında taşınabileceği anlamına gelir ve bu da birincil depolama sistemlerindeki ek yükün azaltılmasına yardımcı olur. Kuruluşlar topladıkları ve depoladıkları verileri kolayca içe ve dışa aktarabilmeli, gerektiğinde farklı format ve standartlara dönüştürebilmelidir. Bu konu önemlidir çünkü işletmelerin, depolandıkları platform veya sistemden bağımsız olarak verilerine hızlı ve verimli bir şekilde erişebilmelerini sağlar.” şeklinde konuştu ve sözlerine şöyle devam etti:

Veri taşınabilirliğinin önemi, verileri birden fazla platformda erişilebilir hale getirme becerisinde yatmaktadır. Bu, tek bir platform veya sistemle sınırlı olmadıkları için işletmelerin daha verimli ve üretken olmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, işletmelerin verilerini kaybetme endişesi yaşamadan yeni teknolojiler ve platformlar kullanıma sunulduğunda bunlardan yararlanmalarına olanak tanır.

Veri taşınabilirliğine ilişkin temel zorluklar

Veri taşınabilirliği konusundaki en önemli zorluklardan biri, dijital dönüşümü tam olarak benimseyememek ve yeni dünya gerçeklerine uyum sağlayamamaktır. Birçok işletme hala veri taşınabilirliği için tasarlanmamış eski sistemleri kullanıyor. Bu sistemlerin birçoğu diğer platformlarla uyumlu olmadığı için sistemler arasında veri aktarımı zor olabilir.

Ayrıca, bulut bilişim hizmetlerinin yükselişi de veri taşınabilirliği konusundaki teknik endişeleri artırdı. İşletmelerin belirli bir bulut hizmeti sağlayıcısına bağlı olduğu satıcı kilitlenmesi, verilerin başka bir platforma taşınmasını zorlaştırabilir. Çünkü bulut sağlayıcıları genellikle diğer platformlarla birlikte çalışamayan tescilli formatlar ve teknolojiler kullanıyorlar.

Yeterli düzeyde veri taşınabilirliğine sahip olmak ile gerçekçi olmak arasındaki çizgi nasıl aşılır?

Dave Russell’ın işletmelere kapasiteleri konusunda gerçekçi olarak yeterli düzeyde veri taşınabilirliğine sahip olduklarından emin olmak için önerdiği bazı ideal uygulamalar şöyle:

  1. Bir felaket kurtarma planı/müdahalesi hazırlayın – Kuruluşlar öncelikle bir iş etki analizinden yola çıkarak iş sürekliliği planlaması yaptıklarından emin olmalıdır. Bu, siber saldırı veya doğal afet gibi bir felaket durumunda uygun bir felaket kurtarma müdahalesine sahip olmak anlamına gelir. Şirketler, önemli verileri geri getirmek için en iyi senaryonun belirlenmesi ve neyin kabul edilebilir bir kayıp olduğunun tespit edilmesi gibi konulara öncelik vererek ve bu konular üzerinde biraz kafa yorarak işlerinin devam etmesini sağlayabilirler. 
  2. Verileri mümkün olduğunca birlikte çalışabilir formatlar kullanarak depolayın ve aktarın, ayrıca bir alandan diğerine aktarılırken güvenliğini sağlayın – Bu, farklı platformlar tarafından yaygın olarak desteklenen açık standartlar ve formatlar kullanmak anlamına gelir. Ayrıca, verilerin bir platformdan diğerine aktarılırken güvenliğinin sağlanmasını da içerir. Şifreleme ve diğer güvenlik önlemleri veri ihlallerini ve yetkisiz erişimi önlemeye yardımcı olabilir.
  3. Verilere öncelik verin ve bir olaydan sonra nelerin geri getirilmesi gerektiğine dair bütünsel bir görüşe sahip olun – Bu, işletme için kritik olan verilere öncelik vermek ve bir felaket durumunda bu verilerin kurtarılabilir olmasını sağlamak anlamına gelir. Ayrıca, verilere ek olarak uygulamalar ve sistemler gibi bir olaydan sonra nelerin geri getirilmesi gerektiğine dair bütünsel bir görüşe sahip olmak anlamına gelir.
  4. Veri güvenliğini ve bütünlüğünü sağlayın – Bu, hem depolama hem de aktarım sırasında verilerin güvenliğini her zaman sağlamak anlamına gelir. Ayrıca, verilerin tüm platformlarda doğru ve tutarlı olmasını sağlamak için veri bütünlüğünü korumak anlamına da gelir.

Çoklu bulut stratejilerinin daha fazla kuruluş tarafından benimsenmesiyle birlikte, etkili veri taşınabilirliği çözümlerine duyulan ihtiyaç daha da artmıştır. İşletmeler, verilerini hızlı ve verimli bir şekilde kullanabilmek için verileri farklı platformlar arasında zahmetsizce aktarabilmelidir. Böylece işletmeler, verilerinin nerede depolandığından bağımsız olarak verilerine hızlı ve etkili bir şekilde erişebilir.

Platformlar arasında etkili veri kurtarma elde etmek için işletmeler, yetenekleri konusunda gerçekçi olurken yeterli düzeyde veri taşınabilirliğine sahip olduklarından emin olmalıdır. Bu, bir felaket kurtarma planının uygulanmasını, birlikte çalışabilir formatların kullanılmasını, kritik verilere öncelik verilmesini ve veri güvenliği ile bütünlüğünün korunmasını içerir. Eski sistemler ve sağlayıcı kilitlenmesi gibi veri taşınabilirliğiyle ilgili zorluklar olsa da, bu en iyi uygulamaları takip etmek işletmelerin bunları aşmasına ve veri taşınabilirliğinin avantajlarından yararlanmasına yardımcı olabilir. Veriler kurumlar için kritik bir kaynak olduğundan, hangi platform veya sistemde depolandıklarına bakılmaksızın bu verilere hızlı ve verimli bir şekilde erişebilmelerini sağlamak çok önemlidir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni ucuz yangın kapısı